Paltens historia

Pitepalt är en delikatess som har sitt ursprung i Norrland, särskilt förknippad med staden Piteå. Denna kokta vitgråa boll är gjord på råriven potatis och mjöl, fylld med rimmat fläsk. Pitepalt är en traditionell rätt som inte bara bär på rik historia utan också en djup kulturell förankring i norra Sverige.

Ingredienser och förberedelser

Pitepalt tillagas med några få, men noggrant utvalda ingredienser. Grundreceptet innehåller potatis, vetemjöl, kornmjöl, rimmat fläsk (ibland färskt fläsk), och salt. Vissa variationer inkluderar även riven kokt potatis för att uppnå en luftigare konsistens. Relationen mellan vete- och kornmjöl kan variera beroende på tradition och personlig smak.

För att förbereda pitepalt rivs potatisen och den överflödiga vätskan pressas ur. Den rivna potatisen blandas sedan med mjöl och salt till en smet som ska vara tillräckligt fast för att rullas till bollar, något mindre än tennisbollar. Traditionellt fylls dessa bollar med små bitar av rimmat fläsk som trycks in i mitten av degen, men variationer med köttfärs, lever eller fisk har också förekommit en gång i tiden, men inte alls lika vanligt idag.

De fyllda bollarna sänks ner i sjudande vatten och kokas i upp till en timme. De anses färdiga när de flyter upp till ytan. Traditionella tillbehör inkluderar smör och lingon, och ett glas kall mjölk rekommenderas som dryck.

Piteås stolta tradition

Att Piteå kopplas samman med palt har sina rötter i historien. Unga män från Piteå tog med sig palt när de reste runt till olika arbetsplatser i landet under förra sekelskiftet. Därav blev sen namnet “Pitepalt” lätt att komma ihåg och har hjälpt till att skapa denna koppling.

1958 beskrev författaren Birger Vikström Piteå som ”den äkta och ofördärvade paltens stamort här på jorden”. I Öjebyn, strax utanför Piteå, ligger Sveriges enda paltzeria, en restaurang helt dedikerad till att servera olika varianter av pitepalt sedan 1980-talet.

Paltens betydelse i Piteå är så stor att Paltakademin grundades där hösten 1995, och den 13 juli firas numera som Paltens dag.

Historiska och Kulturella Rötter

Palt, i sin enklaste form, har funnits sedan förhistorisk tid och omnämns första gången i litteraturen 1642 av Andreas Sparman, senare adlad till Palmcron. Tillagningen av palt har dock utvecklats över tid, med potatis som en senare tillsats.

Under 1800-talet minskade paltens popularitet i södra Sverige, med undantag för kroppkakorna, men i norra Sverige behöll den sin status och popularitet. De ljusa sommarnätterna i norr anses bidra till den särskilt höga kvaliteten på potatisen där, vilket också gynnar paltens kvalitet.

Palt var en idealisk maträtt för skogsarbetare eftersom den var lätt att bära med sig, enkel att laga, hade lång hållbarhet och var mycket mättande. En liknande rätt kallas ”kams” i södra Norrland, och gränsen för namnbytet går någonstans mellan Umeå och Örnsköldsvik. Vidare söderut hittar vi kroppkakor, som är snarlika men något mindre och ofta kryddade med kryddpeppar.

Pitepaltens Beständighet

Pitepalt har överlevt genom århundradena och fortsätter att vara en älskad rätt i norra Sverige. Dess enkla men robusta ingredienser, rika historia och kulturella betydelse gör den till en kulinarisk pärla som fortfarande värderas högt.

Om du någonsin får chansen att smaka på äkta pitepalt, ta den – du kommer att uppleva en bit av svensk mattradition när den är som bäst!